Vieraskynässä - Kestävän kehityksen asiantuntija Maria Runonen


Hevosista ja kiertotaloudesta

mariarunonen@gmail.com

Kestävää, vastuullista, kiertotalouden periaatteiden mukaisesti tuotettua, ilmastoystävällistä... ja niin edelleen. Tänä päivänä kuulee puhuttavan yhä enemmän edellämainittujen kaltaisista tuotteista ja palveluista. Ihmiset tuntuvat viimein heränneen ajattelemaan sitä, että nykyisenkaltainen kulutuskeskeinen elämäntapamme ei välttämättä kanna kovin pitkälle. Lisäksi muutokset omassa elinympäristössä, kuten viime kesän kuumuus ja mm. siihen liittyvät metsäpalot antavat selkeitä merkkejä siitä, että jokin todella on muuttunut.

Miten tämä kaikki sitten liittyy hevosiin? Eihän hevostalous kuluta - vai onko näin? Myös hevosille on luotu lukuisia erilaisia osittain keinotekoisiakin tarpeita, joita täydentämään hankimme monenmoisia tuotteita. Lisäksi toki tarvitsemme itsellekin sopivat varusteet. Kuten kaikki muutkin käyttämämme tuotteet, myös nämä tulisi valmistaa mahdollisimman kestävästi. Siis niin, että ne ovat laadukkaita ja kestävät käyttöä, ovat mahdollisuuksien mukaan korjattavissa ja alunperinkin tehty materiaaleista, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän. Toisin sanoen kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.


Mikä kiertotalous?

Kiertotalous on talouden uusi perusta ja tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki tuotanto ja kulutus on suhteutettu maapallon kantokykyyn. Emme siis elä yli varojemme. Tällä hetkellä ja nykyisillä toimintatavoillamme kulutamme maapallon luonnonvarat vuosittain loppuun jo heinä-elokuussa (ylikulutuspäivä 29.7.2021: https://yle.fi/uutiset/3-12036615). Tämän välttääksemme ja luonnon kantokyvyn rajoissa elääksemme, meidän tulisi pitää kaikki tarvitsemamme materiaalit käytössä mahdollisimman pitkään esimerkiksi korjaamalla, vuokraamalla, kierrättämällä ja jakamalla.

Kiertotaloutta edistetään niin kansainvälisellä kuin kansallisellakin tasolla tällä hetkellä hyvin voimakkaasti. Mm. Euroopan unionin vihreän kehityksen ohjelmassa on oma kiertotalouden toimintasuunnitelma, jonka myötä tuotteilta voitaisiin alkaa lähivuosina edellyttää esimerkiksi nykyistä pidempää käyttöikää tai vaikka huollettavuutta. Tämä olisi tehokas keino suitsimaan kertakäyttökulttuuria. Sen lisäksi kulutusta pitäisi keskittää merkittävästi enemmän tuotteiden omistamisesta palvelujen ostamiseen, siis esimerkiksi uuden tuotteen ostamisen sijaan meidän tulisi pyrkiä korjauttamaan vanhaa tai lainata omaksi ostamisen sijaan. Tuotteiden valmistajien pitäisi pystyä jatkossa myös tarjoamaan tietoa esimerkiksi tuotteen korjattavuudesta ja käyttöiästä. Lisäksi tuotteen ympäristöjalanjälkeä koskeville väitteille pyritään luomaan yhdenmukainen EU:n ympäristömerkki. Suomen oma kiertotalouden strateginen ohjelma julkaistiin 8.4.2021 (https://ym.fi/kiertotalousohjelma) ja myös sen tavoitteet ovat varsin kunnianhimoisia.


Onnistumisia ja kehittämiskohteita

Kiertotalouden mukaan toimitaan toki hevosalalla jo monessa kohtaa. Kukapa ei olisi korjannut mitä mielikuvituksellisimpia asioita paalinarulla tai jesarilla, korjauttanut hajonneita nahkatarvikkeita suutarilla, myynyt ylimääräisiä hevostarvikkeita kirppareilla tai lainannut hevostaan kaverille tai tuttavalle? Tämä kaikki on kiertotaloutta eli tuotteen elinkaaren pidentämistä, korjausta, kierrättämistä, palveluiden käyttöä ja jakamista. Yhtä lailla sitä on suitsien ja satulan huolellinen pesu ja tarvittava rasvaus, lannan hyödyntäminen naapurin pellolla lannoitteena, trailerin lainaaminen tallikaverilta - ja niin edelleen. Teemme siis jo paljon hyvin ja oikein.

Näiden lisäksi meidän tulisi kuitenkin siirtyä vielä suuremmassa mittakaavassa kuluttamaan vain sen, mitä on tarpeen, huoltaa omistamiamme tavaroita entistä paremmin, pyrkiä lainaamaan tai vuokraamaan aina kun mahdollista ja suosia pakollisissa hankinnoissa mahdollisimman ympäristöystävällisesti tuotettuja tuotteita. Paras vaihtoehto uuden tuotteen materiaaliksi on usein jonkun toisen ylijäämä. Jokaisen tulisi myös olla kiinnostunut siitä, mistä materiaaleista käyttämämme tuotteet on tehty ja kuka ne on valmistanut. Nykyisissä tuotantojärjestelmissämme syntyy valtavasti hukkaa, jonka tehokkaampi hyödyntäminen on tulevaisuudessa erittäin tärkeää. Mahdollisuuksia on paljon ja vain mielikuvitus on rajana!